Microneedling i Göteborg

VAD ÄR MICRONEEDLING

Microneedling går även under benämningaen induktionsterapi för kollagen eller perkutan kollagen induktion.

Den använder sig av mycket små kirurgiska nålar för att bilda mikroskopiska punkteringar i hudytan. Denna kontrollerade skada orsakar en sårläkande effekt och tillväxt av nytt kollagen och elastin.

Kortare nålar kan tränga igenom överhuden och används ofta på områden med tunnare hud, som ögonen och kring munnen. Dessutom fungerar ett ytligare djup bra på tunna linjer och bildar mikrokanaler för att produkten ska absorberas.

Längre nålar kan nå olika lager av dermis och används på områden med tjockare hud och även på kinder och kropp. Att skapa fokuserade skador på sådana djup kan förbättra spår från akne, bristningar och kirurgiska ärr.

 

FÖRDELAR MED MICRONEEDLING

Microneedling kan utföras på ansiktet, halsen, bröstet, händerna samt olika kroppsdelar. Det kan förbättra hudens utseende på ett flertal olika sätt, bland annat:

 

  • Ge ljusare hudton och slät hudstruktur
  • Göra slapp hud fastare och stramare
  • Minska tunna linjer och rynkor
  • Minska hyperpigmentering, solfläckar och melasma
  • Minimera akneärr och fördjupningar i huden
  • Förbättra utseendet på bristningar i huden

 

OLIKA TYPER ENHETER OCH NÅLDJUP VID MICRONEEDLING

Rollers är den mest basala typen av microneedling. Den görs med manuell manipulation med en roller över huden och är särskilt verksam på större områden på kroppen.

Stamps (stämplar) har en fyrkantig spets som innehåller nålar och pressas in i huden snarare än att rullas.

 

Microneedling-pennor liknar stämplar, men de är automatiserade och nålens djup och hastighet kan justeras.

Enheter för fraktionerad radiofrekvens (RF) punkterar huden med nålar och använder sedan RF för att värma upp de djupare skikten av huden för att ge ökad produktion av kollagen och elastin.

 

FÖRDELAR MED MICRONEEDLING JÄMFÖRT MED LASER OCH KEMISK PEELING

Microneedling kräver ingen återhämtningstid och har vissa fördelar jämfört med laser och kemisk peeling. Till att börja med kan det tryggt och säkert utföras på alla hudtyper, inklusive tunn och känslig hud, och det innebär mindre risk för hyperpigmentering och ärrbildning än med med laser.

Dessutom är microneedling väldigt kostnadseffektivt och kan användas på känsliga områden, som exempelvis ögonen, vilket kemisk peeling inte kan behandla. Den som utför behandlingen kan också rikta den mot specifika problem utan att behöva bilda en avgränsningslinje som vid laserbehandlingar.

 

FÖRBEREDELSE INFÖR BEHANDLING MED MICRONEEDLING

En kost med mycket frukt, grönsaker och vatten kan hjälpa till att förbereda huden för microneedling.

Patienter kan också ta vitaminer och kosttillskott och ha regelbunden hudvårdsrutin, inklusive peeling, för att förbättra effekten av behandlingen.

Det är dock viktigt att upphöra med peeling, retinoler, alfa-hydroxisyror, hydrokinon, bensoylperoxid och andra ämnen minst tre dagar före och efter microneedling.

 

ÅTERHÄMTNING

Efter behandlingen kan patienter se ut och känna sig som om de har en mild till måttlig solbränna, som kommer att avta inom de närmaste 24 timmarna. Huden kan också flaga eller kännas kornig en till tre dagar efter microneedling.

Patienter kan tvätta ansiktet med ett milt rengöringsmedel samma kväll, men måste undvika träning i 12 timmar och makeup i 24 timmar. Dessutom är det viktigt att använda ett solskyddsmedel med brett spektrum med lägst solskyddsfaktor 30 i två veckor efter behandlingen.

 

RESULTAT

Huden kommer framstå stramare, fylligare och uppfräschad inom en till fyra veckor efter microneedling. Det kan ta upp till två månader innan de fullständiga effekterna av behandlingen visar sig.

Patienten behöver vanligtvis tre till fem omgångar av behandlingen och tiden mellan dessa kan variera mellan tre och sex veckor beroende på vilken typ av enhet och vilket nåldjup som används.