Mörka fläckar på huden

Orsaker och hur man behandlar dem

Mörka fläckar på huden, eller hyperpigmentering, uppträder när vissa hudområden producerar mer melanin än normalt. Melanin är det som ger ögonen, huden och håret dess färg.

Mörka fläckar på huden är inget oroväckande och kräver ingen behandling, men man kan välja att ta bort dem av kosmetiska skäl. Beroende på orsaken kallas vissa typer av mörka fläckar på huden för åldersfläckar eller solfläckar.

I den här artikeln ska ambers laserklinik se närmare på vad som orsakar mörka fläckar på huden och hur man kan ta bort dem hjälp av hudbehandling och botemedel hemma.

Symptom

Mörka fläckar på huden kan vara allt från ljusbruna till mörkbruna. Färgen på de mörka fläckarna kan bero på en persons hudton. Fläckarna har samma struktur som huden och de smärtar inte.

Mörka fläckar varierar också i storlek och kan uppstå var som helst på kroppen, dock är de vanligast på de områden som ofta utsätts för sol.

Mörka fläckar är vanliga på följande ställen:

  • händernas ovansida
  • ansikte
  • rygg
  • axlar

Hos människor med mörkare hudton bleknar en fläck som är några nyanser mörkare än huden vanligtvis inom 6 till 12 månader. Mörkare färg kan ta flera år innan de bleknar. Mörka färgförändringar visar sig ofta som blått eller grått, även om en fläck också kan vara mycket mörkare än personens naturliga hudfärg.

Orsaker

Det finns flera olika orsaker till mörka fläckar, exempelvis de som vi beskriver här:

Solskador

Människor kan utveckla mörka fläckar på huden, även benämnda solfläckar, lentigo solaris och leverfläckar, efter att ha exponerats för sol eller varit på solarium.

Områden på kroppen som ofta utsätts för solexponering, såsom ansikte, händer och armar, kommer sannolikt utveckla solfläckar.

 

Hormonella förändringar

Melasma är ett hudtillstånd som ger små hudfläckar med missfärgning. Tillståndet är vanligare hos kvinnor, särskilt under graviditeten.

Enligt American Academy of Dermatology kan hormoner utlösa melasma.

 

Läkemedelsbiverkningar

Vissa läkemedel kan öka pigmenteringen av huden och leda till mörka fläckar. De vanligaste bovarna bakom detta är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), tetracykliner och psykoaktiva läkemedel.

Inflammation

Mörka fläckar kan utvecklas efter en inflammation i huden. Inflammationer kan uppstå av olika anledningar som innefattar eksem, psoriasis, hudskada och akne.

Sårläkning

Mörka fläckar kan kvarstå efter insektsbett, brännskador eller skärsår. Dessa kan blekna med tiden.

Irritationer

Kosmetiska hud- och hårprodukter kan irritera huden och orsaka mörka fläckar.

 

Diabetes

Diabetes kan ge mörkare hudområden.

Tillstånd som har samband med diabetes innefattar acanthosis nigricans, som orsakar mörk, sammetslen hud samt hudfläckar eller diabetisk dermopati, vilket kan förväxlas med åldersfläckar.

Hur man blir av med mörka fläckar

Laserbehandling kan ta bort mörka fläckar på huden.

Mörka fläckar på huden kräver inte behandling, men vissa kanske vill ta bort fläckarna av kosmetiska skäl.

En hudläkare kan ge krämer och behandlingar för att ljusa upp mörka fläckar, och i vissa fall ta bort dem. Behandlingar är dyrare än krämer och kan lättare ge biverkningar, även om de oftast fungerar snabbare.

Vilken den bästa metoden är beror på orsak, storleken på den mörka fläcken och var på kroppen den sitter.

En hudläkare kan rekommendera en av följande behandlingar för mörka hudfläckar:

Laserbehandling Göteborg

Olika sorters laser finns att tillgå. Den vanligaste lasern för att behandla mörka fläckar på huden använder sig av en intensiv puls-ljuslaser. Ljuset riktar in sig mot melaninet och upplöser de mörka fläckarna.

Mikrodermabrasion

Vid mikrodermabrasion använder hudläkaren en speciell anordning som har en slipande yta för att ta bort det yttre hudlagret. Denna behandling främjar ny tillväxt av kollagen vilket kan reducera fläckar.

 

Kemisk peeling

Kemisk peeling innebär att man applicerar en lösning på huden som exfolierar ytan vilket leder till ny hudtillväxt. Detta kan gradvis bleka mörka fläckar på huden.

Kryoterapi

Kryoterapi är ett förfarande som innebär att man applicerar flytande kväve på de mörka fläckarna för att frysa dem vilket därmed skadar hudcellerna. När huden läker efteråt blir den ofta ljusare.

Receptbelagd hudljusande kräm

Med receptbelagd hudljusande kräm bleks huden. Den verkar vanligtvis gradvis och det kan ta flera månader att minska uppkomsten av mörka fläckar.

Hydrokinon, som är den aktiva ingrediensen i dessa krämer, förhindrar huden att producera melanin. Receptbelagda produkter har vanligtvis en styrka på 3–4 procent.