fraktionerad Co2-laser behandling

Behandling med fraktionerad Co2-laser

När människor åldras börjar effekterna av solskador synas på huden, den blir lösare och den förändras i strukturen. Som tur är finns det många behandlingar att tillgå för att förbättra utseendet och känslan hos huden. Fraktionerad CO2-laser är en av de nyare typerna av laser för behandling av rynkor och andra hudproblem. Här följer det du behöver veta om Fraktionerad CO2-laser.

Fraktionerad CO2-behandling är en typ av laserbehandling som erbjuds på Ambers Laserklinik i Göteborg. Fraktionerad CO2-laser benämns ibland ”pixelerad” laser då lasern bildar många mikroskopiska (mikropunkts-) behandlingsområden och har längre våglängd än andra lasertyper på marknaden. Den längre våglängden innebär att den kan användas på mörkare hudtyper.

Konventionella lasrar är mindre effektiva på mörk hud. Laserstrålens uppdelningen delar den i tusentals små strålar med intensivt ljus. Varje stråle tränger in i hudens djupare lager.

För att läkas skjuter kroppen ut gammal, skadad hud med strålen och ersätter den med ny hud. Eftersom strålarna är mycket små och nära varandra blir hudytan mjukare och får ett bättre utseende än det som uppnås med andra laserbehandlingar.

Varför genomgå Fraktionerad CO2-laser?

Före och efter behandling med fraktionerad CO2-laser för föryngring av huden

Hudföryngrande CO2-laser är vanligtvis mer verksamt vid behandling av akneärr, fläckig hud, djupare rynkor och ärr från kirurgi eller skada. Det ger också bättre resultat när huden har allvarliga strukturförändringar, däribland pigmentförändringar från solskador. Lasern påverkar de djupare hudlagren och drat åt och krymper kollagen som blir lös när människor åldras.

Hudföryngrande CO2-laser kan användas på områden med ömtålig huden är, t.ex. på ögonlocken och kring munnen. Denna typ av laser används också för att ta bort förstadium till cancer, så kallade aktiniska keratoser.

Även om den främst används för ansiktet, kan den också användas – av experter endast – på områden som bröst, hals, armar och ben. Patienter som är noga med hudvård och solskydd kan uppleva laserbehandlingar med CO2 som effektiva i flera år.

Hur går behandling med Fraktionerad CO2-laser till?

Även om själva behandlingen tar ungefär en timme, bör du komma cirka 45 minuter före behandlingen. Din hud måste rengöras ordentligt. Bedövande kräm eller gel appliceras för att minska obehag. Det tar cirka en timme innan den bedövande effekten verkar fullt ut. Därefter avlägsnas den bedövande medicinen. Dina ögon skyddas under behandlingen. Om ögonlocken ska behandlas sätts särskilda skyddande kontaktlinser in efter det att ögonen fått bedövande ögondroppar.

Den handhållna staven eller enheten flyttas långsamt över behandlingsområdet. Vissa läkare använder en behandling som kallas Zimmer-kylare, som blåser in en stark kallufts-ström i behandlingsområdet för att minska eventuella obehag. Antiinflammatoriska läkemedel kan också underlätta. De flesta patienter beskriver själva behandlingen som en känsla av stickande nålar. De flesta kan själva köra till och från sin behandling.

Är det något som passar dig?

De som har bäst nytta av en hudföryngring med CO2-laser är personer som närmar sig 50 år och upp till 70 och som har måttlig till allvarlig akneärrbildning, rynkor eller solskador. Om du tar mediciner som kan öka solkänsligheten eller antikoagulantia (blodförtunnande medel) kan du eventuellt inte genomgå behandlingen.

Behandling med fraktionerad CO2-laser rekommenderas inte för gravida kvinnor eller för personer med läkningsproblem och överdriven ärrbildning. Patienter som under det senaste året tagit medicinen Accutane och de som har fått cellgiftsbehandling bör inte genomgå CO2-behandlingar.

Hudföryngrande CO2-laser är inte verkningsfullt för att avlägsna rodnad från utvidgade blodkärl eller liknande missfärgningar. Behandlingen passar inte patienter med mörkare hudtyper (Fitz 4 och uppåt).

Vanliga frågor

F: Vad kan jag förvänta mig efter behandlingen?

S: Omedelbart efter behandlingen kan du räkna med att det ser ut och känns du har fått solbränna. Is kan lindra eventuella obehag. Huden kommer flaga i upp till en vecka efter behandlingen. Ibland kan patienter få mindre blåmärken vilka försvinner på cirka två veckor. De slutgiltiga resultaten av behandlingen märks först efter tre till sex månader.

Du kan märka av vissa omedelbara effekter, till exempel färre fläckar. Huden kan kännas mjukare. Den kan också vara mer rosa än vanligt i ungefär fyra till sex veckor.

F: Finns det några risker?

S: Ingen medicinskt behandling är helt riskfri. Lätt smärta är normalt under en dag eller två och rodnad som håller i sig upp till två veckor efter behandlingen. Detta kan i enstaka fall sitta i längre, särskilt hos de som lätt rodnar eller har utvidgade blodkärl på hudens yta. Huden blir mer känslig för sol i ungefär fyra till sex veckor efter behandlingen.

Vissa utvecklar hudskorpor eller flagning. Ibland kan personer med mörkare hud utveckla pigmentförändringar (ljusare eller mörkare hud). Dessa förändringar försvinner vanligtvis efter tre till sex månader, men i sällsynta fall kan förändringen bli långvarig. Tillfällig svullnad uppträder hos vissa patienter och mycket sällan orsakar behandlingen att ärrbildning eller infektion.