TA BORT HÅR MED LASER?

Hårborttagning

Hårborttagning GÖR DET ONT ATT TA BORT HÅR MED LASER?

Om du funderar på att börja använda dig av laser för att ta bort hår kanske du är ute efter en mer permanent lösning på ditt ”håriga” problem. Eller så kanske du har tröttnat på hudirritationen och den brännande känslan som oftast uppstår efter traditionella hårborttagningsmetoder och istället vill ha något mindre smärtsamt. Laserhårborttagning marknadsförs ofta som en ”smärtfri” behandling för oönskad kroppsbehåring.

Men exakt hur smärtfritt är det egentligen?

Till skillnad från rakning och vaxning, vars resultat kan vara allt mellan en dag och en vecka, får du med laserhårborttagning ett resultat som kvarstår i flera år. Behandlingsförfarandet innefattar en ljuskälla som avger en smal stråle med en fastställd våglängd som skadar hårsäcken och stoppar den från att bilda hår som växer ut. Känslan beskrivs oftast som att ett gummiband som snäpper mot huden. Vissa tycker att värmen från lasern inte är mer än att hålla handen i närheten av en locktång, medan andra uppger att de känner det aningen varmare än ljummet.

De olika uppfattningarna beror på faktorer som man bör tänka över innan man bestämmer sig för att genomgå proceduren.

Hur mycket eller lite smärta du upplever under en hårborttagning med laser kan bero på:

Behandlat område

Huden är vårt största känselorgan, men den är inte lika känslig över hela kroppen. Vissa områden har helt enkelt färre känselreceptorer än andra, vilket leder till i mindre smärta när man tar bort hår från dessa områden. Mer intima områden, som bikinilinjen, gör mer ont.

Din smärttolerans

Vi är alla lika men ändå skiljer vi oss mycket åt. Och så är det också med hur vi uppfattar smärta. Vissa klarar mer och andra mindre, beroende på vem du är. Du kanske tror att du är bra på att uthärda smärta eller tvärtom, men tänk på att du kan ha en otroligt hög smärttröskel för vissa saker, medan andra saker lätt kan ”gå under huden på dig”.

 

Behandlingsutrustning

Det här kanske förvånar dig, men utrustningen spelar stor roll för hur mycket din nästa laserhårborttagning kommer kännas. Saken är den att maskiner för laserhårborttagning, precis som med all annan teknik, ständigt omformas och uppgraderas för att kunna erbjuda bättre upplevelser. Nya lasrar är försedda med en luftkylningsfunktion som gör att behandlaren kan kyla ner den irriterade huden mitt i behandlingen. Detta bidrar också till minskad rodnad och svullnad efter behandlingen.

Laserhårborttagning är en skönhetsbehandling. Ändå bör du tänka dig noggrant för innan du bestämmer dig för den, just eftersom det handlar om din kropp och din hälsa. Rådgör med en specialist i förväg för att få en bättre förståelse för behandlingen, och bestäm sedan om den är något för dig. Eftersom det kan vara svårt att förutsäga hur smärtsamt någon upplever behandlingen kan det vara klokt att börja i liten skala. Testa först med laserhårborttagning på ett mindre område. På så sätt kan du, om du inte känner dig nöjd, undvika att behöva utstå onödig smärta (eller ingen alls) och att slösa pengar!

En annan sak som du bör känna till innan du bokar tid:

Eftersom laserhårborttagning är effektivast på korta synliga hårstrån måste kunderna raka det område som ska behandlas några dagar i förväg och låta hårstråna växa ut tid för behandlingen. Så dina rakdagar kanske inte är över riktigt än!