Hårborttagning med Alex

Hårborttagning

Hårborttagning med Alex

Vad du kan förvänta dig under en hårborttagning med laser

Det finns så många missuppfattningar om hårborttagning med laser att behandlingen nästan känns lite skrämmande. När du kommer för din första behandling vill du givetvis veta vad du kan förvänta dig under hårborttagningen. Vem skulle inte vilja det?! Det här blogginlägget berättar allt du behöver veta innan du för din första hårborttagning med laser!

Du måste raka dig före varje besök

Det är viktigt att raka sig före en laserbehandling för att se till att behandlingen blir säker och effektiv. Vi vet dock att det kan verka motsägelsefullt. I själva verket är det så att rakning kapar av håret platt vid hudytan. Förutom att det inte minskar hårväxten blir dessutom det hår som växer ut tjockare och mörkare. Rakning tros också stimulera hårväxten.

Det är viktigt att patienterna har rakat sig när de kommer för behandlingen. På så sätt kan energin från laserpistolen snabbare nå hårsäcken utan att förlora så mycket kraft under resan dit. Ett långt hår innebär en längre resa och därmed större energiförlust. Detta kan minska hur effektiv behandlingen blir.

Om håret inte är rakat värmer pulsen dessutom hela hårstrået. Detta kan öka risken för brännskador och ärrbildning. Därmed skulle laserbehandlingen inte bli lika säker. Så se till att du rakar dig minst tre timmar före behandlingen (eller till och med kvällen innan). Du måste nämligen ge din hud lite tid att återhämta sig efter rakningen.

Behandlingen är inte smärtsam

En stor missuppfattning när det gäller hårborttagning med laser att det är en smärtsam behandling. För det första är smärta ett subjektivt begrepp. Smärtkänslan varierar från en individ till en annan beroende på deras smärttröskel. För det andra kan känslan som upplevs under hårborttagning med laser egentligen inte beskrivas som smärtsam.

Det är faktiskt lite som att nypa eller att ett gummiband som smätter väldigt snabbt mot huden. Det känns också varmt. Den nypande känslan och värmen kan anpassas till varje patient, så det är viktigt att säga till laserteknikern om de känns för mycket.

Hårborttagning med laser gör inte ont. Känslan är visserligen inte så behaglig, men den är mer än uthärdlig. Om du jämför det med vaxning är det ingenting, särskilt inte i bikiniområdet. En skäl till att göra hårborttagning med laser är du slipper att någonsin behöva vaxa igen och uppleva just den smärtan.

Olika hudtoner kräver olika våglängder

Hårborttagning med laser fungerar på alla hudtoner och hårfärger. Detta stämmer om korrekt lasermaskin används under behandlingen baserat på kundens hudfärg. Hårborttagning med laser tar nämligen upp pigmentet i håret. Därför behövs det en starkt kontrast mellan hår och hud för att se till att man riktar in sig på håret och inte huden.

På personer med har mörk hud och mörkt hår blir kontrasten väldigt låg. Personer med ljus hud och ljust hår har å andra sidan inte tillräckligt med pigment i håret. Lasern kanske inte kan fånga upp hårstrået. Det betyder dock inte att man inte kan hitta en lösning för dessa båda. Behandlingen fungerar dock inte alls på grått eller vitt hår.

Mörk hud behöver behandlas med en ND:YAG- eller en diodlaser. Båda använder nämligen en våglängd på 1064 nm som kringgår epidermis utan att vara alltför beroende av melanin. Den minskade kontrasten spelar alltså inte längre så stor roll. Diod- och alexandritlaser har en våglängd på 755nm som kan få bort ljust hår.

Behandlingarna kan vara väldigt korta

En laserbehandling behöver inte ta särskilt lång tid. Tiden beror på hur stora områden som ska behandlas och även hur många de är. Till exempel tar en behandling av båda underarmarna inte mer än tio minuter. En behandling av underbenen tar å andra sidan upp till tjugofem minuter.

Små områden tar upp till femton minuter medan större områden tar upp till fyrtiofem minuter. En kombination av flera områden gör att behandlingen tar längre tid. Men eftersom alla områden görs på en gång sparar du samtidigt tid. Att ta bort hår på hela kroppen med laser kan ta upp till två timmar.

Med tanke på att den omfattar så många ställen på kroppen sparar du tid på att jämfört med om du skulle göra ett område i taget. Om man jämför med vaxning när man tar hela benen, en hel brasiliansk, överläppen och armhålorna tar detta upp till 90 minuter medan samma samma behandling med laser inte mer än en timme.

Du kan uppleva en viss rodnad efteråt

Vid hårborttagning med laser skickas ljusenergi mot huden för att rikta in sig på håret och skada hårsäcken. Mängden ljus är ganska stor och gör huden känslig. Det är därför det är så viktigt att skydda huden mot solen. Undvik direkt solljus och använd solskyddsmedel.

Om du rent naturligt har väldigt känslig hud kan det uppstå en viss rodnad på de behandlade områdena. Detta är normalt och avtar inom två timmar efter behandlingen. För att få snabbare återhämtning kan du applicera aloe vera-gel på huden. Undvik träning och att duscha varmt eftersom detta kan irritera huden.

Hårstråna börjar falla av en vecka efter

Att ta bort hår med laser kräver ett visst mått tålamod. Hårstråna försvinner inte redan nästa dag. Detta beror främst på att du rakade dig precis innan behandlingen. Även efter att hårsäcken har skadats måste håret som fanns där tryckas ut. Det kommer alltså att se ut som om det växer som vanligt medan det försöker komma upp ur follikeln.

Detta kan ta sin lilla tid, precis som när ett vanligt hår växer. En vecka eller så efter behandlingen kan det alltså se ut som om håller på att växa ut igen. Men det gäller inte för de hårstrån som behandlats. Då det bara trycks ut och och egentligen inte växer kommer det till slut att falla av.

Tänk på att hårborttagning med laser endast kan ta bort upp till 20 % av håret vid ett och samma tillfälle. Det beror på att behandlingen endast fungerar på hår som befinner sig i den anagena tillväxtfasen.

Dessvärre är det endast 20 % av alla kroppshår som befinner dig i det stadiet samtidigt. Men även om en viss del av hårstråna växer tillbaka eftersom de inte kunnat behandlas faller ändå 20 % av hårstråna av.

Du märker resultatet tidigt

Hårborttagning med laser är en behandling som kräver tålamod. Du behöver minst sex behandlingar innan du ser tillfredsställande resultat. Du kommer dock ändå märka av resultatet ganska tidigt. Det beror på man varje gång behandlar 20% av kroppshåren. Efter varje gång kommer du alltså märka en betydande minskning av hårväxten.

Dock är det möjligt att vissa hårstrån aldrig befinner sig i rätt tillväxtstadium under behandlingen. Eller att vissa hårsäckar behöver mer än en behandling för att skadas permanent. Därför kan du behöva komma ytterligare några gånger och få en längre behandling.

Så även om redan tidigt märker av resultaten måste du ha tålamod innan resultatet blir exakt som du vill ha det. I allmänhet ser de flesta patienter en 60-procentig minskning av hårtillväxten efter tre behandlingar.