Alexandrite laser

alex

Hur man tar bort könshår med laser

Att ta bort könshår med laser är nog den mest irriterande, besvärliga och smärtsamma hårborttagningsmetoden av alla. Särskilt om du bestämmer dig för att vaxa dina intima delar. Vi vet alla hur ont vaxning kan göra. Och den fasa man kan känna när man bokar tid för nästa bikinivaxning. Som tur är finns det andra alternativ som är mycket bättre när det gäller att ta bort oönskat könshår. Det bästa sättet är givetvis att ta bort håret med laser.

Hur man tar bort oönskat könshår

Att ta bort könshår är som att ta bort oönskat hår på vilken del av kroppen som helst. Skillnaden är att det troligtvis gör mer ont. Bikini- och mankiniområdet är nämligen väldigt känsligt. Det finns också många olika sorts metoder, och vissa fungerar vissa bättre än andra.

Rakning

Rakning ses som det snabbaste och bekvämaste sättet att ta bort oönskad kroppsbehåring. Det är dock lite mer komplicerat när det gäller bikinilinjen. För det första är området inte helt plant och det blir svårt att få fatt i alla hårstrån. För det varar en rakning inte mer än några dagar. Och när håret växer ut igen går det snabbt och det känns obehaglig och troligtvis kommer det klia, också. Alltså inte helt idealiskt.

Vaxning

Vaxning är ett annat alternativ. Resultatet varar längre. Behandlingen är dock mycket mer smärtsam, särskilt kring bikinilinjen. Hårstråna växer så småningom att tillbaka efter ett par veckor. Du kan också drabbas av inåtväxande hårstrån. Vaxning tar nämligen bort håret i motsatt håll mot hur det växer och det kan krulla in sig under huden. Vaxning är ganska aggressivt mot huden, men den största nackdelen är egentligen smärtan.

Hårborttagningskrämer

Hårborttagningskrämer innehåller kemikalier som löser upp håret. Resultaten blir dock ungefär detsamma som vid rakning. Eftersom bikini- och mankinilinjen är så känsliga områden är det inte alls lämpligt att använda hårborttagningskrämer där. Därför är hårborttagningskrämer egentligen inte något alternativ här.

Elektrolys

Elektrolys är en permanent hårborttagningsmetod som riktar in sig på varje enskilt hårstrå. Metoden fungerar genom att en tunn sond förs in i huden. Den använder kortvåg eller likström i hårsäckarna för att hindra nya hår från att växa fram. Det är en mycket lång och dyr procedur. Den är också ganska smärtsam och kanske inte heller det bästa alternativet.

Hårborttagning med laser

Hårborttagning med laser är en långsiktig metod för att minska hårväxt. Den minskar hårväxten med upp till 90 %. Det är dock väldigt vanligt att patienterna får permanent borttagning av håren. Under behandlingen känns det som nyp mot huden och även om det kan vara obehagligt gör det inte ont.

 

Hur fungerar hårborttagning med laser?

Hårborttagning med laser bygger på ett koncept som kallas selektiv fototermolys. Det är en exakt mikrokirurgisk teknik som används för att rikta in sig på vävnad i ett specifikt område. Den matchar ljusets specifika våglängd och värmer upp vävnaden och förstör den med hjälp av en laser men utan att påverka eller skada den omgivande vävnaden.

Under en laserbehandling för hårborttagning sänder lasern ut ljusenergi som riktar in sig mot pigmentet i håret. När melaninet har absorberat energin färdas denna vidare ner till hårsäcken. Där förvandlas den till värmeenergi. Värmen skadar hårsäcken och förhindrar ytterligare hårväxt.

Hårborttagning med laser fungerar endast på hår som befinner sig i den anagena tillväxtfasen. Detta är nämligen den enda gång som håret och follikeln står i kontakt med varandra, vilket gör att energin kan gå från den förra till den senare. Endast 20% av alla hårstrån befinner sig i den anagena fasen samtidigt.

Och detta förklarar varför man behöver flera behandlingar med sex veckors mellanrum. Under den tiden kan 20% av håret komma in i rätt tillväxtfas. Hårborttagning med laser fungerar för alla hudtoner och hårfärger.

Varför är hårborttagning med laser det bästa alternativet?

Det finns flera olika anledningar till att hårborttagning med laser är det som fungerar bäst.

Smärtan

Det gör inte inte att ta bort hår med laser. Känslan är inte behaglig, men det är inte smärtsamt. Det känns som att huden blir varm och att det nyps i den. Bikiniområdet är ganska känsligt. Att ta bort könshår med laser kan alltså upplevas mer smärtsamt än när man behandlar hela benen. Smärta är dock subjektiv och hur den upplevs skiljer sig från person till person.

Resultaten

När man tar bort könshår vill man se ett långvarigt resultat. Det är helt förståligt. Det är aldrig trevligt att ta bort könshår och ju mer sällan man behöver göra det, desto bättre. Hela vitsen med att ta bort hår med laser är att du aldrig någonsin mer behöver bekymra dig över din intima behåring! Och heller inte hårstrån som växer inåt! Eftersom bikininområdet styrs mycket av hormoner kan det krävas flera behandlingar. Resultatet blir dock långvariga.

Bekvämlighet

Att ta bort hår med laser är väldigt bekvämt och behandlingarna är aldrig särkilt långa. Att ta bort hår under armarna ta inte mer än 10 minuter, tar en hel brasiliansk laserbehandling cirka 15 minuter. Du kan boka tid och komma på lunchrasten!

Borttagning av könshår för kvinnor

För kvinnor som vill ta bort könshår finns det flera olika alternativ. Den vanligaste metoden är hårborttagning med laser framtill som tar bort håret på bikinitriangeln. Laserborttagning vid bikinilinjen tar bort håret 2-3 centimeter utanför bikinitriangeln. Om du vill ta bort mer behåring högst upp på låren kan du göra en utökad hårtborttagning vid bikinilinjen.

En hel brasiliansk behandling tar bort könshår på bikinitriangeln, blygdläpparna, bikinilinjen, den förlängda bikinilinjen och stringlinjen (eller insidan av skinkorna). Det är den mest omfattande hårborttagningsbehandlingen med laser för det intima området. Behandlingen fungerar för alla hudtoner och hårfärger, särskilt eftersom könshår ofta är mörkare. Därmed är det lättare för lasern att upptäcka håret.

Det intima området är hormonellt. Eftersom hormoner triggar igång hårväxt kan behandlingen ta längre tid. Det kan också vara mer smärtsamt om patienten har mens. Så länge patienten använder tampong kan de dock fortfarande behandlas. Om du plågas av inåtväxande hårstrån kan laserhårborttagning avhjälpa det också.

Borttagning av könshår för män

Borttagning av könshår på män kallas i själva verket för mankini eller Brazilian. Behandlingen innebär avlägsnande av håret på intimområdet, framsidan av könsregionen och den inre delen av rumpan. Män kan också genomgå hårborttagning med laser för för hela skinkan.

Skälen till varför män vill genomgå en mankinihårborttagning med laser är bland annat personliga preferenser, idrott, estetik, hygien eller bekvämlighet. Eftersom området är hormonellt kan det vara mer smärtsamt och det kan behövas fler behandlingar. Det är dock betydligt mer uthärdligt än vaxning.

Vissa män väljer att ta bort allt könshår i sitt intima område, medan andra föredrar att genomgå några behandlingar bara för att minska hårväxten. Mankini-behandlingarna är olika för var och en, liksom de olika personliga skälen till att genomgå hårborttagning med laser.