Ta bort tatueringar

Tatueringsborttagning

Gör det ont ?

Laserborttagning av tatueringar är ett estetiskt förfarande som är ganska enkelt, men har har vissa biverkningar. Vissa är väldigt vanliga och hanterbara medan andra är mer sällsynta och komplicerade. Det krävs några behandlingen innan tatueringen bleknat bort och huden är tillbaka i sitt ursprungliga skick. Själva förfarandet tycks ett mysterium för många. Även om fler och fler av olika skäl vill ta bort tatueringar kan det kanske te sig obehagligt att ta bort dem med laser. En mycket viktig fråga som många ställer sig återstår dock. Gör det ont att ta bort tatueringar med laser?

Vi hoppar vi direkt in i ämnet, eller hur? Ja, det gör ont att ta bort tatueringar med laser. Vissa kanske skulle säga att det till och med hör mer ont än att göra en tatuering. Alla har vi dock olika känslig hud. Och tatueringarna skiljer sig åt vad gäller storlek och färg. Därför upplevs det olika för varje person. Det är alltså viktigt att inte dra alla över en kam så att folk tror att det smärtsam att ta bort tatueringar med laser, för det finns faktiskt sätt att göra det mer uthärdligt. Om du vill ta bort din tatuering har du dessutom inget annat val än att hantera smärtan. Låt oss dyka ner i det här tillsammans och se vad du kan förvänta dig när du genomgår en tatueringsborttagning med laser.

Hur fungerar det ?

För att förstå varför det kan göra ont att ta bort tatueringar med laser måste man först och främst förstå hur det fungerar och hur det hela går till. När man gör tatuering använder man nålar för att föra bläcket djupt in i huden. Immunförsvaret betraktar då detta som en inkräktare. I likhet med alla andra skador på huden sätter de vita blodkropparna igång att jobba för att skydda kroppen.

Även om det sker mycket långsamt försöker de vita blodkropparna bryta ner bläcket. De bär också iväg små delar av det till levern där bläcket bearbetas och fraktas bort. Bläckpartiklarna är dock för stora för att de små cellerna ska kunna hantera dem. Därför kan de inte avlägsna det helt. Och det är detta som gör tatueringarna permanenta. Det enda sättet att faktiskt ta bort en tatuering är att använda laser.

Lasern som används för förfarandet kallas Q-Switch. ambers laserklinik tar vi bort tatueringsborttagning med laser från irradia Lasers. Maskinen skickar ut ultrakorta laserpulser som bryter sönder bläckpartiklarna i huden. De gör dem mindre och enklare för de vita blodkropparna att hantera och göra sig av med.

Q-Switch-lasrarna värms upp till en hög temperatur, vilket är nödvändigt för att kunna bryta upp bläcket. De arbetar extremt snabbt, vissa så snabbt som en biljondels sekund. Det här måttet kallas ”picosekunder”. Laserns hastighet spelar en avgörande roll för hur effektiv borttagningen blir. Laserns ögonblickliga ”zap” måste vara tillräckligt snabbt för att värma upp en del av bläckpartikeln medan den andra delen måste förbli kall. Tack vare de varierande temperaturändringarna tvingas bläckpartiklarna isär.

2. Går alla tatueringar att ta bort?

Tekniskt sett, ja, alla tatueringar kan tas bort med laser. Alla tatueringar är dock inte lika när det kommer till borttagning. Vilket också är en av anledningarna till att laserborttagning av tatueringar kan upplevas smärtsamt för vissa personer medan andra inte känner av det. Tatueringsborttagning med laser är ett förfarande som kräver flera tillfällen. Dessutom kommer vissa kanske inte få det resultat de hoppats på om lasern inte helt kunde bryta upp bläckpartiklarna.

Vissa tatueringar är lättare att ta bort än andra. Gamla tatueringar har till exempel ofta en tendens att blekna naturligt eftersom de under lång tid konstant angripits av vita blodkroppar. Nygjorda tatueringar är svårare att ta bort och teknikern brukar rekommendera att man väntar minst ett år efter att tatueringen gjorts innan man går vidare och tar bort den. Det finns även andra faktorer som påverkar lasertatueringsborttagningen

Svart bläck är lättast att ta bort. Grön och blått är också ganska enkla. Ju ljusare bläcket är, desto svårare är det dock att ta bort det. När det gäller hudtoner är det tvärtom. Bindningen mellan hud och bläck är väldigt stark på ljus hud medan den är väldigt svag på mörk hud. Eftersom lasern riktar in sig på pigmenten går förfarandet snabbare på ljus hud. Patientens immunförsvar spelar också in när det gäller hur effektiv borttagningen blir och även var tatueringen finns.

3. Hur ont gör det att ta bort en tatuering med laser?

Är laserborttagning av tatueringar smärtsamt? Svaret varierar från en patient till en annan. Den smärta man upplever vid tatueringsborttagning med laser beror i hög grad på hur hög smärttröskel man har. Det kan vara ganska smärtsamt eftersom man använder en laser med mycket hög temperatur för att ta hand om bläckpartiklarna under huden. Lasern riktar in sig på en specifik zon och värmer upp denna. Det går dock så snabbt att det inte skadar huden.

Energin från lasern bildar en chockvåg som sänder vibrationer genom huden. Vibrationerna gör att huden reser sig och bleknar i färgen. En sådan effekt är normal och varar bara några sekunder. Vissa områden på kroppen är känsligare eftersom de har fler receptorceller. Receptorcellerna fångar upp signalerna och skickar dem vidare till hjärnan. Händer och fötter har många sådana celler. Tatueringar på mer känsliga områden gör mer ont att ta bort.

4. Hur gör man det mindre smärtsamt?

Lokalbedövning som krämer och geler kan minska smärtan med upp till 30-40 %. Se dock till att du inte har några allergier mot de produkter som appliceras på huden. Det vore synd om den produkt som är avsedd att minska smärtan vid tatueringsborttagning med laser i själva verket skulle göra den värre.

Tala om för din tekniker vilka eventuella allergier du har och även hur hög din smärttröskeln är. Som vi nämnde tidigare är vi alla olika och vår hudkänslighet varierar. Men detta kan inte teknikern veta om du inte talar om det. Genom att känna till detta kan tjänsten anpassas till just dig och dina behov.

5. Hur känns det att ta bort tatuering med laser?

Den vanligaste jämförelsen vad gäller smärtan brukar vara ett gummiband som hela tiden smätter mot huden. Smärtan kan också upplevas som en brännande känsla efter att det är gjort. Detta bör du alltså tänka på. Ha inte på dig tajta kläder, ta ingen varm dusch, tryck inte på det behandlade området, osv. Om du är osäker på efterbehandlingen när du tagit bort en tatuering med laser kan du fråga teknikern. De kan hjälpa dig och ge råd.