Hudpigmenteringsproblem

ambers laserklinik

5 Vanliga Hudpigmenteringsproblem Hos Asiater

Visste du att asiatisk hud innehåller fler melaninproducerande celler jämfört med huden hos individer från andra raser? Dessa celler skadas lätt eller stimuleras av solljus. Som ett resultat är asiater i allmänhet mer benägna att få en mängd hudpigmenteringsproblem.

Nyfiken på dessa hudåkommor som du också kan stöta på? Här är en lista över 5 hudpigmenteringsproblem som är vanliga i asiatisk hud, inklusive vanliga behandlingar för var och en.

1. Melasma

Melasma kännetecknas av bruna till gråbruna hudfläckar på en individs ansikte. Dessa fläckar kan förvärras på grund av solexponering och hudirritation. De visas ofta på gravida kvinnor, därav smeknamnet ”graviditetsmask.” Melasma drabbar också cirka 40 % av kvinnorna och 20 % av männen i Sydostasien.

För att förhindra att melasma uppstår eller förvärras är det bäst att använda solskyddsmedel och förhindra onödig solexponering. Några populära melasmabehandlingar lämpade för asiatisk hud inkluderar Elos™ hudföryngring och depigmenteringspeeling i världsklass Cosmelan®, som båda jämnar ut hyn.

2. Seborroisk Keratos

Seborroisk keratos kan lätt misstas för mullvad eller melanom på asiatisk hud. Lyckligtvis är lesionerna från detta hudproblem icke-cancerösa och ofarliga, även om de kan bli kliande med tiden. De är vanligtvis vaxartade, fjällande och något upphöjda, även om vissa skador liknar droppar av brunt ljusvax. Seborroisk keratos påverkar vanligtvis huvudet, bröstet, ryggen eller nacken.

Några visuella egenskaper kan hjälpa individer att skilja seborroisk keratos från melanom. För det första är lesioner ofta symmetriska och fjällande medan melanom tenderar att vara asymmetriska och jämna. Det är fortfarande mycket tillrådligt att konsultera en medicinsk hudläkare angående nya lesioner.

En procedur som behandlar seborroisk keratos är elektrodessicering och curettage, eller ED&C. Expertdermatologer kommer att utföra curettage med ett speciellt skrapverktyg. Sedan värmer elektrodessicering såret exakt för att hjälpa det att läka snabbare och förhindra återväxt.

3. Solfläckar

Som namnet antyder är dessa små bruna fläckar på huden ofta ett resultat av överdriven solexponering. Solfläckar kallas också ”åldersfläckar” på grund av deras förekomst hos individer efter 40 års ålder. Asiater är ofta mer oroliga för att utveckla solfläckar än att få rynkor när de åldras.

Förhindra att solfläckar uppstår genom att använda solskyddsmedel och paraplyer, samt minimera exponeringen för värme eller solljus. Individer med solfläckar kan också använda Elos™ hudföryngring för att få fläckarna att blekna.

4. Postinflammatorisk Hyperpigmentering

Asiatisk hud producerar ibland för mycket melanin när den läker från inflammation och lämnar en platt mörk fläck. Postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) följer vanligtvis akne, allergier och andra hudskador. Det påverkar också män och kvinnor lika.

PIH försvinner i allmänhet med tiden. Mörka fläckar kan dock blekna snabbare med rätt behandlingar. Dessa inkluderar krämer och kemisk peeling som ordinerats av en legitimerad hudläkare.

5. Friktionsmelanos

Detta hudpigmenteringsproblem orsakas helt enkelt av upprepad friktion på huden. En annan term för detta tillstånd är ”handduksmelanos”, eftersom till och med att skrubba sin hud för hårt med en handduk eller en luffassvamp kan utlösa det. Friktionsmelanos påverkar ofta armar, händer, bålar och lår.

Kemisk peeling har visat sig förbättra utseendet på friktionsmelanos, vilket avslöjas av en studie utförd i södra Asien .