Vad är Nevus of Ota?

ambers.se/Venus ota

Vad är Nevus of Ota?

Nevus of Ota är ett tillstånd där hyperpigmentering uppstår runt ögat och ibland i själva ögat. Hyperpigmentering är när vissa hudfläckar är mörkare än den omgivande huden.

Nevus of Ota är också känd som oculodermal melanocytos.

Det är en typ av dermalt melanocytiskt hamartom, vilket innebär att det finns ett ökat antal melanocyter, eller melaninproducerande celler, i vävnaderna.

Symtom på Nevus of Ota

Nevus of Ota ser vanligtvis ut som ett blåaktigt eller brunaktigt pigment och visas i de områden av ditt ansikte som kontrolleras av din trigeminusnerv. Denna nerv löper längs sidan av ditt ansikte och är ansvarig för att ge känsla till ditt ansikte.

De områden som kan påverkas är ögonområdet, pannan, tinningen, kinden och näsan. Ungefär hälften av personer med detta tillstånd har hyperpigmentering i ögonen också.

Oftast är hyperpigmenteringen ensidig, vilket innebär att den bara sker på ena sidan av ditt ansikte. Men 5 till 10% av de med nevus av Ota kan ha det på båda sidor av ansiktet (bilateralt).

Hyperpigmenteringen kan mörkna och förlängas med åldern, till exempel under puberteten och efter klimakteriet. Solljus kan också göra lesionerna mörkare.

Det finns ett liknande hudtillstånd som kallas nevus of Ito. Den har många av samma egenskaper som nevus av Ota men visas på axeln och sidan av nacken.

Det finns några andra hudåkommor som kan involvera hyperpigmentering och som ofta förväxlas med nevus av Ota. Dessa inkluderar:

  • Medfödd melanocytos.Även känd som mongoliska fläckar, detta visas vanligtvis inte i ansiktet. Plåstren löser sig ofta av sig själva mellan 3 till 6 års ålder.
  • Melasma . Detta är vanligtvis kopplat till graviditet och kallas ibland ”graviditetsmask”. Det förekommer vanligtvis på båda sidor av ansiktet och ser brunaktigt ut istället för blåaktigt.
  • Blå nevus. Detta är en blåfärgad mullvad som kan dyka upp var som helst på huden och förändras inte med åldern.
  • Hori nevus. Denna hyperpigmentering liknar nevus av Ota men uppträder vanligtvis på båda sidor av ansiktet.

Orsaker till Nevus of Ota

Forskare har inte kommit fram till en säker orsak till nevus av Ota. Några möjliga teorier som har föreslagits inkluderar hormonella orsaker, strålningsexponering, såväl som genetisk påverkan.

Vem är mer benägen att få Nevus från Ota?

Nevus of Ota är vanligare bland människor som är av asiatisk och afrikansk härkomst, och det är vanligare hos kvinnor än män. 

Hyperpigmenteringen av huden inträffar vanligtvis vid födseln. Men hos vissa individer kan detta uppstå under puberteten eller graviditeten på grund av hormonella förändringar.

Komplikationer av Nevus of Ota

Personer med nevus av Ota som sträcker sig till ögat har en ökad risk för glaukom .

Glaukom är en grupp ögonsjukdomar som skadar din synnerv. Det kan orsaka synförlust och blindhet. Många människor med glaukom har inga symtom, och du kanske bara märker skadan när du börjar förlora din (perifera) syn från sidan. Det finns inget botemedel mot glaukom, men tidig behandling kan hjälpa. 

Nevus of Ota kan också leda till malignt melanom , en typ av hudcancer, även om detta är sällsynt. I ett mycket sällsynt fall hittades det maligna melanomet som en tumör som tryckte mot ögongloben.

På grund av dessa komplikationer är det viktigt att träffa din läkare årligen om du har nevus av Ota. Om det finns några förändringar i dina lesioner eller om din syn förändras, tala med din läkare.

Diagnos av Nevus of Ota

Det finns inget diagnostiskt test för att bekräfta om du har nevus av Ota. Istället kommer din läkare att kunna diagnostisera det genom att undersöka din hud. De kommer också att ta din medicinska historia och genomföra en fysisk undersökning.

Din sjukvårdspersonal kan utföra vissa ögontester som en spaltlampaundersökning , en dilaterad ögonundersökning och ett test för att kontrollera vätsketrycket inuti ditt öga. De kan också titta in i munnen för att kontrollera eventuell pigmentering.

Du kan behöva genomgå en hudbiopsi om din läkare är orolig för att det kan finnas sår på din hud eller om det finns papler (upphöjda områden) på din hud. I en hudbiopsi skärs ett litet hudprov och skickas till ett labb för att testas.

Behandling av Nevus of Ota

Nevus of Ota är vanligtvis godartad, men vissa människor kanske vill ta bort den av kosmetiska skäl.

Det finns en mängd olika behandlingar tillgängliga. Experter noterar att vissa av dessa behandlingar kan leda till ärrbildning. Dessa behandlingar inkluderar:

  • Kryoterapi
  • Lasrar
  • Kirurgi för att ta bort lesionerna
  • Dermabrasion
  • Kemisk peeling
  • Topiska hydrokinonbaserade blekmedel

Pulsade Q-switchade lasrar har visat sig vara effektiva vid behandling av nevus av Ota. Dessa lasrar riktar sig mot melanocyterna och förstör pigmenteringen.

En studie av personer på ett koreanskt sjukhus med nevus från Ota fann att Q-switched lasrar är en pålitlig och effektiv behandling, och de resulterade i en betydande förbättring av pigmenteringen. Pigmentet togs bort och det skedde en regenerering av kollagen, proteinet som håller ihop din kropp.

En annan studie fann att vuxna som hade framgångsrik Q-switch laserbehandling vanligtvis upplevde repigmentering inom 2 till 3 år.

Efter dessa behandlingar, var noga med att förhindra hyperpigmentering från att hända igen. Undvik att vara direkt i solljus och använd bredspektrumsolskyddsmedel.

kan  Amber Laser Clinic hjälpa dig att lindra eventuella problem. Kontakta oss för att börja idag !

Gillar du det här inlägget? Följ vår blogg för fler artiklar om hudbehandlingar .