OÖNSKAT HÅR

ambers.se/hårborttagning

DE BÄSTA SÄTTEN ATT BLI AV MED OÖNSKAT HÅR

Vi har alla olika former och storlekar och vissa av oss har mer kroppsbehåring än andra, men de flesta av oss vill bli av med i alla fall några hårstrån här och där. Om du är en av dessa vill du säkert veta vilken hårborttagningsmetod som är bäst. Vi har sammanställt en lista över de mest populära metoderna med utgångspunkt i rakning som har funnits i evigheter fram till den moderna tekniken för ett mer bestående resultat. Så nu kan du själv avgöra vad som passar bäst för just dig!

Rakning

Rakning är den vanligaste hårborttagningsmetoden. Den innebär att man skär av håret med en vass rakhyvel närmast huden. Om du använder dig av den här metoden måste du se till att bladet verkligen är vasst. Ett vasst blad påverkar i hög grad kvaliteten på rakningen men innebär också att det kan kännas obehagligt under rakningen. Rakning fungerar på alla delar av kroppen men resultatet blir bäst om håren är fina och tunna.

Varför ska man raka sig:

Rakning är ett snabbt och billigt sätt att bli av med oönskat hår. Det är oftast smärtfritt. Om du har bråttom kan rakning vara det bästa alternativet för dig!
Varför inte raka sig: Metoden är snabb men resultatet är snabbt övergående, ibland bara några timmar! Dessutom kan det fungera mindre bra för personer med mörk och tjock kroppsbehåring; du blir av med håret ovanför huden men det kan hända att de mörka rötterna fortfarande syns. Vid rakning finns det också risk att man skär sig och att det kan uppstå rakbrännskador.

Vaxning

Vaxning är en hårborttagningsmetod som fungerar på en djupare nivå än rakning. Varmt vax sprids ut på området med det oönskade håret, ett papper eller tyg placeras över vaxet och håret dras av i en jämn rörelse. Aj! Ja, vaxning kan göra rejält ont.

Varför vaxa:

Det är ett billigt sätt att få bort hår från huden under en längre tid (från 2 till 8 veckor, beroende på hårtyp). Vad gäller smärtan sägs det att den minskar med tiden för varje vaxning man gör.

Varför inte vaxa:

I likhet med rakning krävs det att hårstråna är av en viss längd för att det ska fungera. Eftersom metoden innebär att håret slits bort direkt ur hårsäcken finns det en risk för inåtväxande hårstrån. Och glöm inte smärtan.
Hårborttagningskräm
Hårborttagningskräm riktar sig mot själva hårets uppbyggnad. Den innehåller kemikalier som bryter ner hårstrukturen. Krämen appliceras och tvättas bort med ljummet vatten oftast efter 5-10 minuter och tar då med sig alla nedbrutna hårstrån.

Varför använda hårborttagningskräm:

Hårborttagningskräm är ett snabbt och säkert sätt att ta bort oönskat hår. Det är billigt och man kan göra det hemma.
Varför inte använda hårborttagningskräm: I likhet med rakning är resultatet snabbt övergående. Du får vara beredd på att återväxten börjar redan efter 2 dagar och upp till en vecka.

Hårborttagning med laser

Laser är den enda hårborttagningsmetoden på vår lista där hårstrået försvinner för gott.
Lasern är en ljuskälla som ger ifrån sig en tunn stråle med en särskild våglängd. Genom att rikta in sig på melaninet går den ”till roten med problemet” och skadar hårsäckarna och minskar deras möjlighet att växa ut igen utan att den omgivande hudvävnaden påverkas.

Varför använda laserhårborttagning:

Laserhårborttagning är en bra metod för alla som vill bli av med oönskat hår för gott. Efter cirka 6-8 behandlingar kan du njuta av känslan av slät hud för alltid.
Varför inte använda laserhårborttagning: Eftersom de här hårborttagningsmetoden är bestående kan den vara dyrare än de andra metoderna som vi nämnt ovan. Vissa typer av lasrar fungerar bara på hår som är ljusare än huden, vilket också bidrar till prisskillnaderna. Det kanske finns något område på kroppen där du inte vill ha håret permanent borttaget. I så fall kan andra alternativ passa dig bättre. Om du väljer hårborttagning med laser är detta dock en investering för all framtid.