Melasma behandling

Before&Efter

Vad är Melasma? 

Melasma är en hudsjukdom som kan vara mycket obehaglig för patienter med gråa eller bruna fläckar som bildas på hudens yta. För många kan hyperpigmentering eller missfärgning av ansiktet leda till självmedvetna estetiska känslor och oro för hudens allmänna hälsa. Triggers för sjukdomen kan variera från person till person, även om vanliga riskfaktorer inkluderar överexponering för skadliga UV-strålar från solen eller solarier, hormonella fluktuationer eller genetiska faktorer. Detta tillstånd är inte ovanligt och drabbar i allmänhet en stor del av befolkningen. Det är vanligare hos kvinnor mellan 20 och 40 år och de med mörkare hud, som ligger i IV-VI-intervallet på Fitzpatricks hudtypsskala. Melasma kallas ibland ”graviditetskräm”.Och mellan 15 och 50 procent av gravida kvinnor får sjukdomen under graviditeten. Oro över hudens utseende eller allmänna hälsa är vanliga hos patienter med melasma som letar efter ett sätt att bli av med tillståndet.

befor&efter

Befor & Efter

De tre huvudfaktorerna som är kända för att orsaka eller förvärra melasma är (1) hormonella förändringar i samband med graviditet eller p-piller, (2) solens ultravioletta strålar eller till och med starka glödlampor och (3) hudirritation av något slag.

Om du har melasma är den viktigaste delen av behandlingen daglig solkräm, som skyddar mot UVA och UVB med en SPF på 30 eller högre. Hudirriterande produkter bör avbrytas och alternativ till p-piller bör övervägas. Den huvudsakliga metoden för topikal behandling är med blekningskrämer som innehåller hydrokinon eller med kombinationsprodukter som även innehåller
milda kortikosteroider och retinoider. Hos vissa patienter kan  kemisk peeling  och  laserterapi  rekommenderas för att påskynda återhämtningen. Det är viktigt att komma ihåg att även minimal exponering för ultraviolett ljus kan få melasma att återvända.

Hur behandlar en melasma?

Melasma kan gå över av sig själv. Detta händer vanligtvis när ett stimulerande medel, såsom graviditet eller p-piller, orsakar melasma. Melasma kan försvinna när en kvinna föder ett barn eller slutar ta p-piller.

Men vissa människor har melasma i flera år eller till och med en livstid. Melasmabehandling är tillgänglig om melasma inte försvinner eller om en kvinna vill fortsätta ta p-piller. Detta inkluderar:

  • Hydrokinon:  Detta läkemedel är en vanlig förstahandsbehandling för melasma. Appliceras på huden och jämnar ut din hudton. Hydrokinon är inte längre tillgängligt utan recept. Om hydrokinon är rätt för dig.
  • Tretinoiner och kortikosteroider:  För att förbättra hudens lyster kan  detta läkemedel vara tretinoin eller kortikosteroider. Ibland innehåller ett läkemedel tre läkemedel (hydrokinon, tretinoin och en kortikosteroid) i en kräm. Detta kallas ofta trippelmasken.
  • Laser behandlingar : olika typer av lasrar kan hjälpa ( Fraktionerad 1540 , IPL , Q switch )
  • Andra aktuella läkemedel (för huden): Azelainsyra eller kojinsyra.
  • Metod:  Om läkemedlet du applicerar på din hud inte eliminerar melasma kan operationen bli framgångsrik. Melasmaprocedurer inkluderar kemisk peeling, mikrodermabrasion, dermabrasion, laserterapi eller ljusbaserade procedurer. .

Om du vill veta mer eller är intresserad av att göra denna hudbehandling kan  Amber Laser Clinic hjälpa dig att lindra eventuella problem. Kontakta oss för att börja idag !

Gillar du det här inlägget? Följ vår blogg för fler artiklar om hudbehandlingar .