Hårtransplantation i Göteborg

Hårtransplantation i Göteborg

Hårtransplantation

Ett tjockt, rikt hår är typiskt för många ungdomar. Det kan också uttrycka personlig stil och identitet. Det är därför hela utseendet drabbas när hårfästet börjar krypa uppåt och hårstråna börjar falla av, för att inte tala om självförtroendet.

Lyckligtvis kan du hos oss på Ambers klinik få tillbaka allt detta och mer än så med en av de bästa hårtransplantationerna som Göteborg har att erbjuda.

Follicular Unit Transplantation (FUT), även känd som ”strip”-metoden, är världens mest populära metod för hårtransplantation och anses vara Guldstandarden för de olika metoder som finns tillgängliga idag.

Konceptet är enkelt:

Hårrötterna som det finns överflöd av i ryggen och på sidan av huvudet tas smärtfritt bort och implanteras igen i de tunna och kala områdena vid hårfästet och i hårbottnen uppe på huvudet.

Efter några dagar läkar rötterna permanent in i huden och efter några månader växer det ut hår på det nya området. När håret har vuxit ut kan det klippas, stylas och tvättas precis som håret som fanns där förut. Tusentals transplantat kan flyttas vid ett enda tillfälle vilket ger en betydande utseendemässig förbättring efter bara ett enda besök.

Förberedelse inför tidsbokad hårtransplantation:

Efter att patienten har bestämt dag för ingreppet får de rådet att inta dricker alkohol, tara vitaminer och eller träna hård sätt, detta tio dagar före transplantationen.

Detta på grund av att sådant har en tendens att göra blodet tunnare, och det i sin tur kan göra hårtransplantationen svårare och kanske till och med omöjlig att genomföra.

Alkohol och vitaminer (även de som finns i sportdrycker) förstör rent kemiskt blodplättar som är nödvändiga för koagulationen. Hård träning som löpning orsakar fysiska skador på blodplättarna.

När blodcirkulationen når fötternas stampande ökar det lokala trycket så mycket att vissa av blodplättarna faktiskt spricker och mister sin förmåga att koagulera.

Så därför ber vi patienter både muntligt och skriftligt att undvika allt som bidrar till att blodets koaguleringsförmåga försämras. En vecka efter hårtransplantationen kan patienten återuppta sina hårda träningspass.

Om patienten tar något läkemedel, som till exempel för högt blodtryck eller diabetes, uppmanas de oftast att ta sin medicin som vanligt, om inte deras primärvårdsläkare eller några av våra läkare säger något annat.

Vad innebär ögonbrynstransplantation?

Ögonbrynstransplantation är en kosmetisk metod där hårtransplantat flyttas till området för ögonfransarna. Tanken är att nya hårstrån kommer växa från dessa transplantat, vilket ger fylligare look.

Metoden

Metoden liknar den som görs vid vanlig hårtransplantation

Hårtransplantat till ögonbrynen tas från hårstrån ovanför öronen. Kirurg flyttar inte bara över de enskilda hårstråna, utan även hårsäckarna. Detta gör att nya hårstrån kan växa i ögonbrynen när de som först överfördes tappats.

Efter att du fått bedövning, kommer kirurgen göra små snitt på den plats där hårsäckarna ska tas, och även på det ställe de de ska transplanteras till ögonbrynen. Alltsammans tar cirka 2 till 3 timmar.

För- och nackdelar

De som förespråkar ögonbrynstransplantationer poängterar att de nya hårstråna ser naturliga ut eftersom de är dina egna.

Efter transplantationen behöver du heller inte använda lika mycket makeup för ögonbrynen.

Det finns dock även rapporter om negativa effekter för det här förfarandet. För det första är det dyrt. Det kan också dröja flera månader innan de nya hårsäckarna ”biter” så att du ser något resultat. Slutligen finns det risk att de nya hårsäckarna inte kommer producera några nya hårstrån.

Hur ser återhämtningen ut efter en ögonbrynstransplantation?

Återhämtningstiden för en ögonbrynstransplantation är relativt kort. Du kommer att märka lite skorv vid ögonbrynen de första dagarna. Det är viktigt att inte pilla på detta.

Du kan behöva avstå hård från träning i upp till 3 veckor efter ingreppet.

Ring din kirurg om du får blödningar, svullnad eller var på området.

Du kommer se de transplanterade hårstråna börja falla av efter några veckor. Detta är helt normalt. Dina nya ögonbrynshår bör börja växa under de nästkommande månaderna. Under tiden kan du behöva trimma de transplanterade hårstråna till ögonbrynslängd.

Försiktighetsåtgärder och negativa effekter

Före ögonbrynstransplantationen går din kirurg igenom din medicinska journal med dig. Var noga med att redogöra för ditt hälsotillstånd samt att uppge de mediciner och kosttillskott du för närvarande tar.

En ögonbrynstransplantation kanske inte är lämpligt om du har:

håravfall

 

 

 

 

Ögonbrynstransplantation FUE

 

kan användas för behandling av både män och kvinnor i alla åldrar, även om de flesta som åtgärdar sin ögonbryn är kvinnor i åldern 30-50. Ögonbrynstransplantation, utförd med FUE-teknik, är den metod man bör välja i dessa fall. Denna skonsamma metod utförs med mikroredskap för att man ska slippa ta bort vävnad och därmed lämna ärrbildning av huden, i motsats till FUT- eller Strip-metoden, en teknik där man måste avlägsna en remsa av huden från givarplatsen i hårbotten, vilket orsakar ett kvarstående ärr. FUE är den mest lämpliga metoden eftersom den praktiskt taget är smärtfri och inte åstadkommer några märken eller raka ärr.

 

De nya hårstråna börjar synas direkt efter implantationen och det slutliga resultaten uppnås relativt tidigt, inom 4-6 månader, tack vare den rika blodförsörjningen i området. Nya hårstrån fortsätter växa till och med upp till ett år ögonbrynstransplantationen.