Hårborttagning med alexandrite

hårborttagning

ÄR LASERHÅRBORTTAGNING SÄKERT?

Rakning, vaxning eller plockning – om du har problem med oönskat kroppshår använder du antagligen minst en de här metoderna för att ta bort hår, såvida du inte har bestämt dig för att spara tid och pengar och få håret permanent borttaget. Enligt statistik från 2012 var laserhårborttagning den tredje mest populära icke-invasiva skönhetsbehandlingen, med över 1,2 miljoner behandlingar runtom i USA. Människor tycks verkligen älska det här: inga fler brännande skador efter rakning, ingen återhämtningstid och slät hud året runt.

Det låter som rena drömmen för den som har oönskat hår på kroppen. Men exakt hur icke-invasiv är laserhårborttagning?

Laserhårborttagning är ett förfarande som godkänts av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Med en förekomst av komplikationer på mindre än 1 procent är det en av de säkraste kosmetiska behandlingarna som numera erbjuds på marknaden. Det förekommer inget direkt ingrepp, utan bara laserstrålen. Det låter som att väldigt lite kan gå fel, eller hur?

Att laserhårborttagning är så effektiv beror på att den kan hitta melaninet i hårsäckarna. Hårsäckarna är dock inte det enda stället där det finns melanin – själva huden innehåller också melanin, vilket är det som ger huden dess färg. Ju mer melanin det finns i huden, desto mörkare blir hudfärgen. Hög koncentration av melanin i huden ökar risken för att lasern oavsiktligt träffar huden, vilket kan leda till brännskador och ärr.

Kan laserhårborttagning orsaka cancer?

Hittills har man inte sett några dokumenterade fall av cancer i samband med laserhårborttagning.

Till skillnad från datortomografi och röntgenstrålning, som använder högfrekvent joniserande strålning som går genom kroppen och direkt kan skada cellernas DNA, är alla maskiner för laserhårborttagning uppbyggda så att de endast använder icke-joniserande strålning. Den energi som avges under en laserhårborttagning stannar på hudnivå och orsakar inga skador eller förändringar av vårt DNA.

Kan laserhårborttagning orsaka infertilitet?

Det finns en föreställning om att hårborttagning med laser i närheten av könsorganen kan medföra vissa ytterligare risker. Detta stämmer dock inte. De ljusstrålar som används vid laserbehandling för hårborttagning värmer och förstör enbart hårsäckarna. De riktar sig mot pigmentet i huden och kan inte nå någonstans i närheten av de inre organen. Och även om de gjorde det skulle de, på grund av ljusstrålens egenskaper, inte kunna skada äggstockar eller andra delar av kroppen. Laserhårborttagning har ingen inverkan på fertiliteten.

Hur minimerar man riskerna med laserhårborttagning?

  • Se till att kliniken har rätt typ av laserutrustning när det gäller hårborttagning som passar din hudfärg. Hårborttagning med laser är mer riskabelt på mörkare hud, men det finns apparater för laserhårborttagning som är mer exakta när de riktar in sig på melanin och därmed mindre benägna att orsaka brännskador eller missfärgningar. En klinik som erbjuder samma utrustning för olika hudtyper bör du inte lita på.
  • Alla människor har olika hud. Även om din läkare är kvalificerad att utföra laserhårborttagning finns det ändå en liten risk att du får vissa biverkningar. Det bästa sättet att försäkra sig om säkerheten är att testa laserstrålen på ett litet hudområde för att se hur din kropp reagerar.