Acne behandling

acne behandling

Acne behandling

Akne är ett av de vanligaste hudproblemen. Det påverkar de flesta tonåringar till viss del och ännu fler vuxna. Akne visar sig som whiteheads, pormaskar, finnar och djupa smärtsamma knölar som ser ut som bölder. Akne förekommer oftast i ansiktet men kan även uppstå på nacke, rygg, bröst och axlar. Det uppskattas att så många som 80 % av personer mellan 12 och 25 år lider av akne. Medan akne hos de flesta försvinner efter några år, lider många av permanenta ärrbildningar i huden. Även när det finns få fysiska märken  kvar kan de känslomässiga vara förödande.

Acneproblem möter ofta många unga vuxna och tonåringar idag. Vissa  människor utvecklar akne även vid fyrtio- och femtiotalet.

Vuxenakne orsakas av överskott av oljeproduktion som täpper till porerna och orsakar en reaktion i huden. Det kan också orsakas av en ökning av testosteron. Akne uppträder normalt under puberteten och minskar med tiden, men så är inte alltid fallet. Ibland kan det fortsätta in i vuxen ålder, vilket kan vara en orsak till stor ångest. Många vuxna lämnas också med akneärr även när tillståndet har förbättrats, och detta kan vara lika svårt att hantera som själva akne, vilket leder till att många människor söker efter effektiv behandling för vuxna akne.

VUXEN AKNEBEHANDLING
acne behndlong
De huvudsakliga formerna av aknebehandling för vuxna inkluderar:

ISOLAZ LASERBEHANDLING FÖR ATT BEHANDLA VUXEN AKNE

Laserteknologi har renande krafter och är ett säkert och smärtfritt sätt att behandla hud som drabbats av vuxenakne. Den högteknologiska behandlingen  används för att rena huden, och i kombination med hudpeeling rengör den huden och tonar den för att förbättra hyn och leda till långvariga resultat.

SALICYLISKA HUDPEELING

Denna avancerade kemiska hudpeeling är perfekt för att hjälpa akne. Beta Hydroxy Acid som peelingen innehåller minskar oljeproduktionen i din hud, vilket minskar antalet fläckar. De andra kemiska egenskaperna hos denna peeling hjälper till att kontrollera bakterier och inflammation.

DE RESULTAT DU KAN FÖRVÄNTA FRÅN VUXEN ACNEBEHANDLING

I de flesta fall av aknebehandling för vuxna är ett sexveckors behandlingsprogram lämpligt, och i de flesta fall räcker detta för att leda till dramatiska och långvariga resultat.

Du kommer i allmänhet att börja märka en verklig skillnad bara några veckor efter att du påbörjat behandling av akne hos vuxna eftersom aknen börjar blekna. Huden blir slätare och klarare, och ärrbildningen blir betydligt mindre märkbar. Allt detta kommer att leda till ett förbättrat självförtroende och ge dig ett nytt liv

Inflammatoriska lesioner i akne

nflammatoriska lesioner i akne (finnar eller kviser) inkluderar små röda knölar (papuller), pustler, stora röda knölar (knölar) och cystor (dessa är fluktuerande knölar). De är ofta smärtsamma. Vad är orsaken till inflammatorisk akne?

De beror vanligtvis på bristning av väggen i den slutna komedonen men kan uppstå från normal hud.

Faktorerna som bidrar till inflammation är:

  • Bakterier Kemikalier som produceras av Propionibacterium acnes diffunderar in i den omgivande huden (dermis) och attraherar vita blodkroppar (polymorfonukleocyter och monocyter).
  • Immunologisk reaktion Av okänd anledning producerar cellerna som kantar talggångarna även inflammatoriska mediatorer (IL-1a, IL-b och tumörnekrosfaktor) så finnar kan uppstå i frånvaro av bakterier.
  • Främmande kroppsreaktion Vita blodkroppar (makrofager och jätteceller) som tar bort skräpet kan orsaka en allvarligare granulomatös inflammatorisk reaktion.
  • Irritation av lipider Fria fettsyror och talg penetrerar dermis efter att kanalen har brustit
  • Överkänslighet mot P. acnes Överkänslighet (allergi) mot P. acnes tros vara orsaken till det svåra hudtillståndet, acne fulminans.

Det finns många behandlingsalternativ för akneproblem hos vuxna, men det är inte obligatoriskt att alla blir botade. Hudläkare ordinerar mediciner som tar hudvård i fokus. I många fall tas blod- och urinprov för att undersöka eventuella bakomliggande orsaker. Patienter med svår akne får antibiotika och mycket svåra vuxna aknepatienter behandlas med laserkirurgi, med tanke på problemets allvar.

Aknebehandlingar görs alltid på grundval av tillståndets svårighetsgrad. Milda akneproblem kan behandlas med topikala produkter som innehåller bensoylperoxid, salicylsyra och glykolsyror. Vissa patienter med ihållande akne kan behöva systematiska antibiotika som tetracyklin, erytromycin och accutane. Nya metoder som kemisk peeling och laser ingår också i behandlingarna för att utrota finnar och de märken som finns .

Comedo Extraction
Ibland visar sig det vara fördelaktigt att ta bort komedoner. För att extrahera whiteheads och pormaskar använder hudläkare en steril pennstorlek. Denna procedur bör endast utföras av en hudläkare. Patienters försök att extrahera komedoner och dränera cystor genom att klämma eller plocka kan leda till förvärring av akne, ärrbildning och infektion. Vävnad som skadas genom klämning eller plockning kan bli infekterad av stafylokocker, streptokocker och andra bakterier.

I många fall kan akne inte botas helt, men kan definitivt kontrolleras i nästan varje fall. Vissa grundläggande steg måste följas av vuxna. De ska alltid röra vid ansiktet försiktigt, även vid tvätt. Deras kost bör vara så hälsosam som möjligt, och de bör undvika fet eller fet mat när det är möjligt. Män bör vara försiktiga när de rakar sig med elektriska eller vanliga rakhyvlar, eftersom dessa kan påverka akne negativt.

När finnar uppstår är behovet av att platta ut dem och klämma förståeligt. Tyvärr kan detta dock leda till korta och långvariga problem som ihållande rodnad, stora bruna fläckar (hyperpigmentering) och ärrbildning (förlust av hudens struktur). Fläckar och ärr förväxlas ofta av patienter – fläckar är bleka eller bruna platta märken, medan ärr kan ses som fördjupningar eller prickmärken i huden. Det är nu känt att ärr också kan utvecklas från små såväl som stora klumpiga finnar.

För både ärr och fläckar är den bästa behandlingen att undvika – det vill säga att förebygga aknen i första hand eller åtminstone behandla den tidigt och undvika att plocka eller klämma på fläckarna.

För att behandla akne och förhindra att nya ärr bildas bör du komma ihåg:

  • Du bör få hjälp med din akne så snart du märker det eftersom tidig behandling minimerar svårighetsgraden av akne och risken för ärrbildning
  • Effektiva aknebehandlingar finns tillgängliga
  • Du kan kontrollera och täcka de synliga lesionerna och undvika förlägenhet