Ta bort de fula fläckarna i ansiktet

ambers.se/milia

Vad är de där fula vita knölarna i mitt ansikte?

Många tror att de är finnar. Men det är de inte! Andra tror att de är whiteheads. Men det är de inte heller! De där obehagliga vita, runda sakerna är milier.

Kallas även miliumcystor, mjölkfläckar, oljefrön eller pärlakne, oavsett vad du kallar dem, milier är avgjort oattraktiva, små eller medelstora, runda eller kupolformade, vita eller gula knölar som är lätt synliga under huden.

De kan uppstå som små fläckar och bli allt större, eller kan redan vara ganska stora när de först uppmärksammas. I vilket fall som helst, oavsett storlek och form, är de flesta inte nöjda med att ha dem.

Vår hud är kroppens största organ och även om få människor tänker på det i dessa termer, är vår hud varje dag upptagen med att fungera som en barriär mellan våra inre organ och omvärlden.

Ett anmärkningsvärt faktum om huden är att den rutinmässigt förnyar sig själv. Döda celler stiger och faller bort, för att ersättas av fräscha, nya celler. Faktum är att varje timme förlorar vuxna 30 000-40 000 döda hudceller och ungefär en miljon av dem är borta under en 24-timmarsperiod. Intressant, kanske du tycker, men vad har allt detta med milia att göra? Faktiskt en hel del!

Vad kan orsaka milier?

Det är möjligt för milier att förekomma på olika delar av kroppen men de visas nästan alltid i eller runt ansiktet.

De kan orsakas av ett antal saker, såsom:

Skada eller skada på huden från saker som blåsor som t ex giftmurgröna, allvarliga brännskador och solförgiftning eller överexponering för solens skadliga strålar.

Oavsett om du redan har milier på huden eller inte, kan tjocka oljor och krämer, vissa typer av mineralolja och lanolin i smink eller vissa hudvårdsprodukter och särskilt hårda ansikts- och kroppsskrubbar utsätta dig för en högre risk att utveckla nya milier eller ytterligare om du redan har dem.

Redan existerande tillstånd som eksem, rosacea och seborroiskt eksem (ansikts-”mjäll”) kan också uppmuntra bildandet av milier.

Men hos vuxna är den primära och överlägset vanligaste orsaken till milia misslyckandet av mikroskopiska döda hudceller som har tappats ut normalt, men av någon anledning inte gnuggas, tvättas eller på annat sätt avlägsnas från huden. Dessa döda celler har ingenstans att ta vägen och så samlas de och bildar en härdad boll som ser ut som en liten pärla, oattraktivt uppenbar under den nya huden som har bildats över den, därav namnet ”pärlaakne”.

Men namn kan vara vilseledande och vita pärlor, små eller på annat sätt, är i allmänhet attraktiva och önskvärda, milia ”pärlor” är det verkligen inte.

De kan förekomma hos människor i alla åldrar, från nyfödd till åtta år och lite till, och även om de kan bo var som helst där det finns hud, ses de nästan uteslutande runt ögonen, näsan, hakan, kinderna och till och med bakom öronen. De uppstår ibland som en enda enhet men är mycket oftare grupperade i kluster av samma eller varierande storlek.

Är milier farliga?

Trots allt deras obehagliga utseende är det viktigt att notera att milier är ofarliga . De gör vanligtvis inte ont eller kliar och orsakar vanligtvis inte problem om de inte petas, knuffas, kläms eller på annat sätt manipuleras i ett försök att ta bort dem hemma. Även om det är möjligt för milier att försvinna av sig själva, gör de det mycket sällan hos vuxna, och för det mesta, när vuxen hud är benägen att bilda milier, fortsätter den att göra det. Hos vuxna blir milier ofta permanenta om de inte tas bort professionellt, vilket vanligtvis görs av kosmetiska skäl.

Hur kan jag ta bort milia?

Ett ord av varning här:  Försök inte att ta bort milia själv! Det vita du ser är inte något du kan eller bör pressa ut som du kan göra med en vanlig finne, och att klämma eller plocka på en miliacysta är inte alls sannolikt att ta bort den och kan istället skapa irritation, blåmärken, missfärgning, ärrbildning, eller andra sådana oönskade omständigheter som kan eller kanske inte har potential att bli långsiktiga.

Det finns ett antal aktuella receptfria huskurer för att minska storleken eller eliminera milier, men ingen kommer sannolikt att fungera lika säkert, snabbt, långsiktigt/permanent eller så väl som borttagning av en läkare, och några huskurer kan ha potential att förvärra saker och ting.

Milier sitter i allmänhet mycket hårt fast under huden och det är inte tillrådligt för patienter att klia eller gräva i området i ett försök att ta bort. Medan vissa människor förespråkar livsstilsförändringar som att begränsa livsmedel med högt kolesterol som ost, marmorerat kött och ägg, eller ta vitamin D-tillskott för att förhindra bildandet av milier, tror experter att det inte finns tillräckligt med faktisk vetenskap för att bekräfta, duplicera eller verifiera dessa påståenden, och resultaten av dessa produkter kan ofta inte uppfylla patienternas förväntningar.

Om du vill veta mer eller är intresserad av att göra denna hudbehandling kan  Amber Laser Clinic hjälpa dig att lindra eventuella problem. Kontakta oss för att börja idag !

Gillar du det här inlägget? Följ vår blogg för fler artiklar om hudbehandlingar .