Så här fungerar Botox

Botulinumtoxin är ett av de mest giftiga ämnen som människan känner till. Forskare har beräknat att ett enda gram kunde döda så många som 1 miljon människor och ett par kg kunde döda varje människa på jorden. I höga koncentrationer, kan botulinumtoxin resultera i botulism, en allvarlig, livshotande sjukdom. Botulism, lämnas obehandlade, kan resultera i andningssvikt och död. Trots att botulinumtoxin är så giftiga, är Botox enorma efterfrågan.

Trots detta har botulinumtoxin visat sig vara en framgångsrik och värdefulla terapeutiska protein. Botulinumtoxin kan sprutas in människor i extremt små koncentrationer och fungerar genom att förhindra signaler från nervceller når musklerna, därför förlamande dem. För att musklerna dras samman, släppa nerverna en kemisk budbärare, acetylkolin (en signalsubstans), vid korsningen där nervändar möts muskelceller. Acetylkolin binder till receptorer på muskelcellerna och orsakar muskelceller att kontrakt eller förkorta.

Injicerade botulinumtoxin hindrar frisättningen av acetylkolin, förhindra sammandragning av muskelcellerna. Botulinumtoxin orsakar en minskning av onormala muskelsammandragningar, vilket gör att musklerna blir mindre stel.

Botox® blockerar signalen från nerven till musklerna. Injicerade muskeln kan inte längre kontrakt (strama) så kraftfullt, vilket orsakar rynkor att slappna av och mjukna. Botox® kan vara används på pannan linjer, rynka pannan linjer, kråkfötter, bunny linjer (linjer i näsan), hakan (för dimpling), hud banden på halsen och runt munnen (för rökares linjer och nedböjda mungiporna). Rynkor orsakade av solskador och gravitation ofta svarar inte på BOTOX®. Det är viktigt att åter betona att BOTOX® inte är en ansiktsbehandling filler (d.v.s. det fyller inte befintliga rynkor) — det bara slappnar av musklerna som skapar dessa rynkor.

Hur utförs med BOTOX® injektionsproceduren?

Botox® injiceras med en fin nål i specifika muskler, med endast mindre obehag. Proceduren tar bara några minuter och kräver ingen anestesi. Det tar i allmänhet tre till sju dagar, men ibland så länge som två veckor för att ta full effekt. Det är bäst att undvika alkohol minst en vecka före behandling. Acetylsalicylsyra och anti-inflammatoriska läkemedel bör stoppas två veckor innan behandling (om gett tillåtelse av en läkare) för att minska risken för blåmärken.

Källa: Teresa Rarick- Medium

Sedan 1992

Göteborgs ledande klinik

Vi brinner för att leverera bästa resultat och service till våra kunder och är stolta över vårt uppdrag och starka varumärke.
Boka Gratis Konsultation
DELBETALNING MED KLARNA